Lakóház és vendégház
2019-06-28

Projektnév: Paks, Attila utca – 6 lakásos társasház

Megbízó: Partner Kft. - Paks

Helyszín: Paks, Attila utca 1.

Tervezés ideje: 2014-2017

Átadás ideje: -

Bruttó szintterülete: 833 m2

Építészet: Kern Andrea, Klenk Csaba, Kozma Gábor


Az építési telek az óváros központi helyén, a régi „szakrális központ” (katolikus és református templom szomszédságában) és egy történelmi, családi házas övezet határán helyezkedik el.  Három oldalról utca határolja (délkeleti és délnyugati oldalról az Attila utca, míg északkelet felől a Bajcsy-Zsilinszky utca). A terület jelentős mértékben lejt északkeleti irányba, a telek délnyugati és északkeleti sarka között mintegy 220 cm szintkülönbség mérhető.

A beépítés figyelembe veszi a történeti térképeken is látható, jellemzően két épületből, vagy két legalább is két épülettömegből álló beépítés módot.

A két szint + tetőteres kialakítást a városközponti szituáció és a szomszédos, nagyobb tömegű épületek (református templom és lelkészi hivatal, Bajcsy-Zsilinszky utcai kétszintes lakóház) jelenléte is indokolttá teszi. A beépítéssel igyekeztünk a környezet léptékéhez és jelentőségéhez illeszteni az új épületeket, ezen kívül jó tájolású és benapozású lakásokat kívántunk kialakítani.

A két épület kellemes belső kertet fog közre. A kert használata többféle módon is lehetséges (közös kert, vagy az alsó ház földszinti lakásához tartozó kert) – a társasházi közösség döntésétől függően.

A belvárosi területen, telkeken jellemzően a parkolás jelenti az egyik legnagyobb gondot, ezért a délnyugati épület alatt teremgarázst alakítottunk ki. A teremgarázs lejárója, illetve kapuja – a telek lejtését is kihasználva – az északkeleti, Bajcsy-Zsilinszky utcai oldalán nyílik.