Présház
2019-06-26
Gyógypedagógiai általános iskola és diákotthon
2019-06-27

Projektnév: Kálvin János Református Idősek Otthona

Megbízó: Csákvári Református Egyházközség

Helyszín: Csákvár, Kálvin utca 11.

Tervezés ideje: 2004

Átadás ideje: 2005

Építészet: Kern Andrea, Klenk Csaba


A református egyházközség a visszaigényelt iskola épületben, valamint annak bővítésével emelt szintű ellátást nyújtó, önellátást is biztosító idősek otthonát kívánt létrehozni. Az otthonban 15 db 2 fős garzonlakást, valamint a kiszolgáló funkciókat helyeztük el.

A volt református iskola épülete, a templom és a parókia együttese karakteres, tiszta beépítési módjával, a dombtetőn való elhelyezkedésével valódi „központ” a településen. A szükséges bővítés a meglévő beépítést követve, az iskola udvari szárnya folytatásaként terveztük. A relatíve nagy program és rendelkezésre álló terület (és anyagi erő) ellentmondását egy szándékaink szerint feszes szerkesztésű, tiszta alaprajzú 2 szint + tetőteres beépítésű „hotelszárny” építésével kívántuk feloldani. Az új épület természetszerűen nagyobb épülettömegét a templom felé néző, udvari oldalon a fő tömeg visszahúzásával, a meglévő épület ereszét és építési vonalát követő tornác, illetve földszinti társalgó kialakításával ellensúlyoztuk.

A délnyugati oldalon – a telekhatártól 3 m-re álló meglévő épület vonalát követve a garzonok lakószobáit a kedvező tájolás felé tájolhattuk. A dombtetőn álló helyzetnek köszönhetően a régi épületben lévő földszint szobákat sem árnyékolja le a szomszéd épület. A régi épület földszintjén helyeztük el a közösségi és kiszolgáló tereket. Az új „hotelszárny” tisztán a garzonok elhelyezését szolgálja.