Attila utcai társasház
2019-02-14
Üzlet- és lakóház felújítása, átalakítása, bővítése
2019-06-28

Projektnév: Lakóház és vendégház

Megbízó: Magánszemély

Helyszín: Paks - Cseresznyés

Tervezés ideje: 2017-2018

Átadás ideje: -

Építészet: Kern Andrea, Klenk Csaba, Kozma Gábor


A Cseresznyéspuszta, 11505/8 hrsz-ú telek és környezete jellegzetesen „pusztai” telek, illetve terület, ritkás beépítéssel, nagy zöldfelületekkel, kertekkel.

A telek É-K-i irányban enyhén emelkedik. A HÉSZ minimum 10 m-es előkertet ír elő erre a területre.

Fenti előírást betartva a házat az enyhe lejtőnek egy olyan „platójára” helyeztük, ahol a terület az épület alatt szinte sík, minimalizálva ezzel a szükséges kiegészítő földmunkát, tereprendezést.

Az épület előtt díszkert készül, illetve telepített gyümölcs- és díszfa „erdőt” telepítünk. A ház mögötti területen – a szükséges gyérítés, bozótirtás után – a meglévő növényzet alkot természetes kertet, kiserdőt.

A tervezett lakóépület kettős funkcióval bír. Az építtetők családi háza, otthona egyrészt, másrést falusi turizmus keretein belül vendégház funkciójú: egy külön bejárattal, önálló vizesblokkal is rendelkező, kiadható szobát alakítottunk ki vendégszállás céljára.

A ház egyszerű, nyeregtetős épülettömegű. A téglaburkolatú falak adta zárt megjelenést a fa szerkezetű tornác és a nyitott, látszó fedélszékkel rendelkező terasz oldja. A főépület héjalása égetett anyag tetőcserép, a féltető korcolt fémlemez fedéssel készül.