Üzlet- és lakóház felújítása, átalakítása, bővítése

Lakóház és vendégház
2019-06-28
Sárszentlőrinci ravatalozó
2019-06-28

Projektnév: Üzlet- és lakóház felújítása, átalakítása, bővítése

Megbízó: Fabrostone Kft.

Helyszín: Paks, Dózsa György utca 23.

Tervezés ideje: 2018

Átadás ideje: -

Építészet: Kern Andrea, Klenk Csaba, Kozma Gábor


Paks „Főutcájának” egyik leginkább érintetlenül maradt helyi védettségű épülete a Dózsa György utca 23. szám alatt található. Helyrajzi száma 815.

Az épület polgári otthonnak épült az 1800-as évek végén, majd az 1960-as évektől az MSZMP helyi székháza lett, utána a Vöröskereszt irodaházaként működött.

Az épület jelenlegi tulajdonosa részben a ház eredeti lakófunkcióját kívánja visszaadni a földszint hátsó traktusában, ugyancsak lakások kerülnek kialakításra a hatalmas tetőtérben, illetve a hátra nyúló épületszárny folytatásaként tervezett kétszintes épületrészben. Az utcai traktusban az ablakok ajtóvá való alakításával üzleteket kíván létrehozni.

A meglévő épület utcai homlokzata az egyik legkarakteresebb, alapvetően jó állapotban megmaradt 19-20 századfordulós homlokzata. Jellegzetes téglabetétes vakolatarchitektúrával, míves tagozatokkal, párkányokkal.

A ház utcai homlokzatának hangsúlyossá tétele – magas utcai térfal – a szép arányú homlokzat mellett nagyvonalú tetőszerkezetet, jól hasznosítható padlásteret eredményezett.

Az utcai homlokzat ablakai parapetjének kibontásával és a padlószint 75 cm-rel történő süllyesztésével két nagyméretű üzlethelyiséget alakítottunk ki.