Paksi FC klubház és fogadóépület
2019-06-27
Szakorvosi rendelőintézet
2019-06-26

Projektnév: Paksi Gyógyászati Központ - Gyógyfürdő

Megbízó: Paks Város Önkormányzata

Helyszín: Paks, Táncsics Mihály utca 14.

Tervezés ideje: 2010-2012

Átadás ideje: 2013

Bruttó szintterülete: 3250 m2

Belsőépítészet: Frank György

Építészet: Kern Andrea, Klenk Csaba

Építész munkatárs: Volf Klaudia

Képek: Máté Gábor


Városi tisztás – a Paksi Gyógyászati Központ

Egészséges viszonyok

A Paksi Gyógyászati Központ új épülete, a gyógyfürdő egy 15 évvel korábban pályázaton elnyert munka 2. üteme. (Az első ütem a 2003-ban átadott szakorvosi rendelőintézet). A tervpályázat (2000) óta a terület – különösen a déli-nyugati rész – jelentősen felértékelődött az időközben itt kialakult kereskedelmi központ miatt.  A rendelőintézet épülete határozott gesztust tesz: a város felé néző főbejárata egyértelműsíti pozícióját: a ház szétválasztja városszerkezeti funkciókat, kapu-szerűen viselkedik.

Déli oldalán a kereskedelem, közlekedés stb. a meghatározó, az itt kialakult beépítés lazább, kötetlenebb, északi oldalán azonban már a város klasszikusabb arca jelenik meg (illetve fog megjelenni, a Táncsics park nyugati térfala kialakulásával): középület, városi park, nagyobb beépítési magasságú (lakó)házak. Az új beépítést az előzőekben említett kapu-szerűséget kívánja erősíteni, határozott térfalat képezve dél felé.

Fontos szempont volt, hogy a diffúz környezet miatt az új beépítés képes legyen „saját világot” teremteni. Kiemelten fontos ez a speciális fürdő funkció miatt, ahol a külső és belső terek kapcsolata különös jelentőséggel bír. Ennek érdekében szerveztük a belső udvarok köré a fő funkciókat, az udvarokat differenciált használattal, vizuálisan mégis egységben alakítva.