Gyógypedagógiai általános iskola és diákotthon

Református idősek otthona
2019-06-27
Parókia és gyülekezeti terem
2019-06-26

Projektnév: Gyógypedagógiai általános iskola és diákotthon

Megbízó: Paks Város Önkormányzata

Helyszín: Paks, Kossuth Lajos utca 7.

Tervezés ideje: 2000

Átadás ideje: 2001

Építészet: Kern Andrea, Klenk Csaba


Gyógypedagógiai általános iskola és diákotthon – Paks

A gyógypedagógiai általános iskola és diákotthon Paks történelmi városközpontjában található. Sajátos városszövetbe illeszkedik: a Kossuth Lajos utca jellemzően zártsorú beépítését egy 1936-ban épült – Gosztonyi János építő iparművész úr által tervezett – szülőotthon szakította meg villaszerű kialakításával.

A tervezett beépítés egyszerű, kétszintes épülettömegével, az ehhez kapcsolódó, a telek vonalát követő épített kerítéssel igyekszik értelmezni, rendezni a kialakult helyzetet, átmenetet képezni a zártsorú beépítés és a villa oldottabb megjelenése között.

A szülőotthon később szociális otthonként működött, majd üresen állt. A városban széttagoltan működő kisegítő iskolai oktatást és az itt tanulók kollégiumi ellátását kellett megoldani a meglévő épület átalakításával és új épület hozzáépítésével.

Az új épület elhelyezése differenciált terekre osztja a telket: elöl a meglévő villa kertjéhez kapcsolódó előkert, oldalt egy gazdasági bejáratot biztosító északnyugati udvar-rész, hátul a gyerekek kikapcsolódását biztosító védett, belső udvar jön létre. A régi és az új ház közötti átmeneti tér az iskola aulája, a régi épület emeletén van a kollégium, az új épületben kiscsoportos foglalkozásokat biztosító tantermek, valamint a földszinten egy többcélú nagyterem kapott helyet.