Gyógypedagógiai általános iskola és diákotthon
2019-06-27
Erzsébet Szálló
2019-04-03

Projektnév: Evangélikus parókia és gyülekezeti terem

Megbízó: Sárszentlőrinci Evangélikus Egyházközség

Helyszín: Sárszentlőrinc, Petőfi Sándor utca 45.

Tervezés ideje: 2003

Átadás ideje: 2004

Építészet: Kern Andrea, Klenk Csaba


Emberi léptékkel – Evangélikus parókia és gyülekezeti terem Sárszentlőrincen

Sárszentlőrinc tipikus tolnai falu. A hajdani „gazdagság” mára a múlté, az elszegényedő faluból nagy az elvándorlás, továbbá jelentős számú cigány népesség telepedett le. Az evangélikus egyház ezért különösen fontos feladatának tekinti a helyi közösség erősítését, építését, nem utolsó sorban pedig a cigány-missziós feladatokat.

Ezen összetett küldetés szellemében határozta el az egyház a sárszentlőrinci parókia átalakítását, felújítását még 2003 elején. A felújítási tervek készítése illetve a felújítás előkészítése során azonban kiderült, hogy az épület födémszerkezete olyan súlyosan károsodott, hogy annak javítása, felújítása gazdaságosan nem oldható meg. A fenti körülmények miatt az egyházközség új parókia építéséről döntött.

Az új épület szinte teljes egészében a régi ház helyén épült. Léptékében, karakterében igyekeztünk a régi épülethez, illetve a falura jellemző építészeti karakterhez kapcsolódó házat tervezni. A legfontosabb, átmenteni kívánt elemek: az emberi léptékű ház, a tégla, mint építőanyag magától értetődő, természetes kezelése, illetve a beépítési karakter megtartása voltak.