Üzlet- és lakóház felújítása, átalakítása, bővítése
2019-06-28
Szimulátorközpont felújítása és bővítése
2019-06-28

Projektnév: Sárszentlőrinci ravatalozó

Megbízó: Sárszentlőrinc Önkormányzata

Helyszín: Sárszentlőrinc, Temető utca

Tervezés ideje: 2019

Átadás ideje: -

Építészet: Kern Andrea, Klenk Csaba, Kozma Gábor


A temető a község É-Ny-i részén, a Temető utca, Székelyi utca és a Kossuth L. utcák által határolt területen található.  A tényleges temető terület több részre oszlik, és több helyrajzi számon fekszik.

A meglévő ravatalozó épületéről az előzetes felmérés, vizsgálat során nyilvánvalóvá vált, hogy gazdaságosan nem újítható fel, nem alakítható át. Ráadásul, mivel a temető „körbenőtte”, a rendelkezésre álló hely sem elegendő, ezért új helyszínen tervezzük felépíteni az új ravatalozót.

Az új helyszínhez -a jó használhatóságot is szem előtt tartva- új kapubejárót tervezünk, így a ravatalozó gépkocsival történő megközelítése (halottszállítás) minden időjárási körülmény esetén biztosított.

Az új épületben egy belső ravatalozó térhez – ahol a szűkebb család búcsúzhat szerettétől- kapcsolódik a fedett-nyitott, fa vázszerkezetű ravatalozó tér. Ez utóbbi térhez nagyobb felületű, azonos burkolatú térburkolat kapcsolódik, biztosítva nagyobb gyászoló sokaság kényelmes fogadását.

Az épület szerkesztettségével, térarányaival, természetes anyaghasználatával (látszó tégla falazat, világos színű faburkolatok) szimbólumaival kívánjuk megteremteni a méltó, szakrális környezetet a búcsúztatáshoz.