Gyógyfürdő Paks
2019-02-06
Váci Mihály utcai társasház
2019-07-30

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Projektnév: Paksi Gyógyászati Központ - Szakorvosi Rendelőintézet

Megbízó: Paks Város Önkormányzata

Helyszín: Paks, Táncsics Mihály utca 13.

Tervezés ideje: 2002

Átadás ideje: 2003

Építészet: Kern Andrea, Klenk Csaba


Városi szakorvosi rendelőintézet, Paks

Az épület Paks központjának kapujában áll. A helyszín a városfejlesztés egy kiemelten fontos területe , a város szerkezeti adottságai miatt ugyanis csak itt képzelhető el intenzívebb „belvárosi” fejlesztés, üzleti, gazdasági és kulturális értelemben egyaránt. A város felé eső park, illetve annak részleges használata egyedülálló fejlesztési lehetőségeket rejt.

Ennek a fejlesztésnek első eleme a Szakorvosi rendelőintézet épülete. Különös jelentőségű, hogy a rendelőtől mintegy 200 m-re található egy gyógyvíz kút, melynek vizére alapozva a város balneológiai és fizioterápiás központ építését tervezi.

Fontos szempont volt a tervezésnél , hogy a heterogén megjelenésű területnek karaktert tudjunk adni a házzal, mintegy városközpont déli kapuját hozva létre. A ház ezért falszerű kell legyen, ugyanakkor nyitottnak kell maradnia dél felől érkezők számára is. ( A jövőben megvalósítandó Fizioterápiás központ épülete kell, hogy erősítse ezt a szituációt.)

A nyugati, város felé néző oldal természetesen ugyanilyen fontos, itt található a tulajdonképpeni főbejárat. A kettős megközelítést lehetővé tevő, az egész épületen átfutó aula térből nyílnak a fő gyógyászati funkciók épületszárnyai, illetve innen indulnak a felvonók és lépcsők.

A földszinten és az első emeleten gyógyászati terek kaptak helyet, a második emelet a személyzeti zóna, a keleti, kétszintes szárny tetőtere ad helyet a gépészet számára.