Parókia és gyülekezeti terem
2019-06-26

Projektnév: Erzsébet Szálló átalakítása

Megbízó: Paksi Atomerőmű Zrt.

Helyszín: Paks, Szent István tér 2.

Tervezés ideje: 2006-2007

Átadás ideje: 2010

Bruttó szintterülete: 5065 m2

Építészet: Kern Andrea, Klenk Csaba

Belsőépítészet: Frank György

Belső fotók: Balázs Péter


Hármas egységben – A paksi Erzsébet Szálló épületegyüttese

A paksi Erzsébet Szálló felújítására, átalakítására és bővítésére a Paksi Atomerőmű Zrt. meghívásos pályázatot írt ki. Az összetett feladat megoldásra a pályázat eredményeként három együttműködő tervező csapatot bízott meg: a meglévő szálló épületét irodánk, a bővítést a Fejérdy és Bartók iroda, a kávézót Földes László irodája tervezte. Mindhárom épületrész belsőépítésze Frank György volt.

A műemlék klasszicista szálló az 1840-es évek közepén épült. A felújítás, átalakítás során a régi épületben konferenciatermet, éttermet, tárgyalót, illetve VIP lakosztályokat kellett kialakítani. Az új épületszárnyban kapnak helyet a szállodai szobák, a ház déli oldalán álló 20. század eleji épületben kávézó-cukrászda létesül.

A belső teret illetően a tervezési programban szereplő funkciók voltaképpen az eredeti rendeltetésnek való megfeleltetést jelentik. Ez a körülmény lehetővé tette, hogy az eredeti, a falkutatás során is feltárt, dokumentált térstruktúrát, a meglévő eredeti falakat, illetve eredeti falnyílások jelentős részét rekonstruálni tudjuk.

Az összetett, nagyszámú funkció elhelyezése és kapcsolataik zökkenőmentes szervezése érdekében több új pince-részt is ki kellett alakítani – kapualj alatti vizesblokk az étterem számára, mellette a teremgarázs és a többi funkció között kapcsolatot biztosító előtér a felfonóval, illetve a konyha raktárai számára kialakított pince.

Az Erzsébet Szálló Szent István térre néző főhomlokzata előtti tér burkolt városi tér, éttermi és kávéházi kiülőkkel, díszburkolattal. A szállótól északkeletre húzódó terület – amelyről az új szállodai szárny is nyílik és amely alatt a mélygarázs található – az „udvar”, amely alapvetően nyitott használatú, de kerített és zárható.